Huldiging Giel Beuker

Op zaterdag 1 april – en dat is geen grap – heeft het bestuur van OGB twee bijzondere leden, Fred Veenstra en Giel Beuker, eens goed in het zonnetje gezet.

Hieronder kunt u de speech voor Giel Beuker teruglezen.

SPEECH VOOR GIEL BEUKER

Overzicht van ons bijzondere lid Giel, die de meeste jaren OGB-lidmaatschap op zijn naam schrijft!

De Weledele Biljarter Machiel Beuker
01 – 04 – 2023

Beste Ome Giel, zoals zovelen je terecht noemen

Wat een prestatie, op je 91ste verjaardag biljart je gewoon nog, ondanks alle uitdagingen die jouw respectabele leeftijd met zich meebrengen.

Maar laat ik eens wat over je vertellen, want ik ken je toch zeker al 65 jaar! Als buurman, als schoenmaker van mijn lieve schoonmoeder Jans, én als enthousiast biljarter.

Ik kreeg van jou op mijn 13e een oud tenue waar jouw vrouwtje Alie een elastieken band om maakte, zodat ik hem aankon bij jeugdbiljarten.

Giel jij bent clubman van ons cluppie in hart en nieren.
Lid geworden van 1948 tot 1968, 20 jaar, toen nog RKOG in het KAB-gebouw. De Vet Keet waar RKOG was begonnen, dat waren best zware jaren voor zo’n biljartclub net na de oorlog.

Daarna weer lid geworden in 1984, in de Havenstraat, de winkel van Mijndert Rebel. Op verzoek van mijn persoon.

Tot nu dus totaal 58 jaar.

Nu even wat zijn prestaties waren in 1957. Je werd met jouw team RKOG 1
Met: Gerrit v. Gog/Giel Beuker/Bertus Kleiman en Theo v Harmelen kampioen 1ste klasse libre, district en gewest.
Ook in dit jaar werd je districtskampioen 2de klasse Persoonlijk. Met een moyenne van gemiddeld 7. Wat later opliep tot circa een gemiddelde van 9.
Daarna heb je nog zoveel kampioenschappen gespeeld en prijzen veroverd, die ik niet allemaal op zal noemen.

In 1962 maakte je het in een partij voor het eerst uit met een serie van 101!
Ook in 1984, toen je terugkwam, speelde je een moyenne van 2 en moest je in de clubkampioenschappen 60 caramboles maken tegen een nieuw lid, Gijs v Terering. Hij moest er 30, jij was in 7 beurten uit en Gijs had er pas 5. Hij pakte zijn fiets en we hebben hem nooit meer teruggezien.

Bij de Finale Hoofdklasse 2008 werd je weer kampioen, met een gemiddelde van 6.81. Je zat elk jaar wel in de finale hoofdklasse Extra libre en je viel ook vaak in de prijzen.

In 2012 speelde je nog een bijzondere wedstrijd tegen Cees Timmer. Jij begon met een serie van 19 van acquit. Cees liep naar het biljart en maakte de 250 caramboles in één keer uit en ik hoor je nog zeggen dit is mijn hoogste moyenne in een partij van mijn leven. Geweldig allemaal.

Maar beste ome Giel, ook zat je vele keren in de kascommissie en was je in 1965 penningmeester. En van 1991 tot 2000, tot je 80ste, was je in ons nieuwe clubhuis te vinden, samen met je lieve vrouw Allie. Elke week 1 avond. Je zat soms tot in de vroege uurtjes moppen uit je mouw te schudden. Ook heb je vele finales achter de bar gestaan. Je deed allerlei werkjes voor OGB, zoals het repareren van stoelen, van vloerbedekking, het verzorgen en meerdere malen maken van de overtreklakens over de biljarts en nog meer dingen.

Helaas moest je je lieve Alie in 2018 verliezen. Je hebt zelf toen ook nog heel veel problemen gekend, maar jij bleef altijd optimistisch.

Daarom Giel, hierbij namens heel OGB een oorkonde voor 58 jaar lidmaatschap en daarbij een aardigheidje + een bloemetje.

Giel BEDANKT en we zien je nog heel graag elke week bij OGB.

Namens voorzitter O.G.B.
Gerard Dashorst